PT på Friskis Östersund (del 1)

Varför PT?

Träna med PT

Att träna med en PT är helt nytt för mig. Jag har gått på pass i många år nu. För ett tag sedan började jag med Friskispasset Cirkelgym. Då kom tankarna på att närma mig gymmet. Jag har problem med en höft och min bröstrygg, min vanliga träning råder inte bot på detta. Jag vill också kunna träna när jag vill utan att behöva passa en tid.

Jag är träningsvan, ändå tycker jag att gymmet är lite skrämmande. Och även om jag skulle besöka gymmet skulle jag inte riktigt veta vad jag skulle göra. Jag känner, att om jag ska gym-träna, vill jag göra det ordentligt, på rätt sätt så att jag inte skadar mig, och lära mig både hur och varför jag ska göra övningar. Och så klart bli bekväm med att träna i gymmet på egen hand.  Jag kommer alltid gå på pass för att det är så roligt, men nu är det dags för mig att bli vän med gymmet.

Bild: Urban Sundin

Första passet

Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig på det första PT-passet. PT-Robin förklarade att det första besöket är lite speciellt. Då pratar man en del; om tidigare träningserfarenheter, om dagsläge, målsättning och så vidare. Anledningen är att din PT ska kunna lägga upp din träning på ett sätt som är anpassat helt efter dina önskemål och behov. Det kan vara lätt att tänka att det här steget är onödigt, man vill ju bara komma igång och träna, eller hur? Men om man tänker på det så är det logiskt. Man packar inte bilen och sticker på semester utan att först bestämma vart man ska åka, hur man ska ta sig dit och varför. Du skulle bli besviken om du längtat efter din semester, sparat pengar och är superpeppad på att besöka golfmuseet utanför Landskrona, men istället hamnar du på Beredskapsmuseet i Viken. Med andra ord; om du inte ger dig själv de rätta förutsättningarna att nå ditt mål, kommer du inte heller komma dit.

Screening

Vid mitt första PT-pass fick jag göra en screening. Det innebär att man utför några övningar för att din PT ska se hur din kropp fungerar i rörelse. Exempelvis så är min höft stabil när jag står med båda benen parallellt. Men i ett utfallssteg så är mina höfter supersvaga. Mina knän fick godkänt. Rörlighet i fotleder var toppen, men rörligheten i bröstryggen var inte alls bra. 

Reflektioner

Det första som slog mig när jag träffat Robin den första gånger var: vilken tur att jag gör det här, jag behöver verkligen experthjälpen och jag kommer lära mig så mycket. Gymträning är så mycket mer än vad jag kunde drömma om. Det var spännande och väldigt roligt att äntligen få göra det första PT-passet. Och jag kunde knappt vänta till nästa tillfälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s