Från otränad till Jympaledare på Friskis Östersund

Möt Jörgen


Jag gick på ett medelpass för några månader sedan. Det var Jörgen, en relativt ny ledare på Friskis Östersund, som ledde passet. Jag blev så imponerad av honom, hans utstrålning och inlevelse. Då är det svårt att inte undra över vad det är som driver honom, vad han har för träningshistoria. Så jag träffade Jörgen nyligen. Vi pratade om synen på träning, om ledarrollen och hur man håller motivationen uppe för att hålla i sin träning. 

Så började det

Jörgen har aldrig tränat, inte på riktigt. Han kom igång med sin träning på ett annat ställe än Friskis. För cirka 1.5 år sedan var det träningsuppehåll, och han kände att om han inte fortsätter med träningen under sommaren, kommer han tappa allt och inte fortsätta alls. Så kom det sig att han köpte sommar-träningskort på Friskis. Och det var så hans Friskishistoria började.

Hamnade vid ett vägskäl

Jörgen har som sagt aldrig varit en person som tränat. Han har simmat någon gång ibland. Men han beskriver det som att han ljugit för sig själv om hur det verkligen legat till; att han faktiskt varit i urusel form. För något år sedan började det bli så tydligt att han inte längre kunde blunda för konsekvenserna av sin inaktiva livsstil, det visade sig i form av värk och inflammationer. Jörgen beskriver det som att hamna vid ett vägskäl. Antingen börja ta mediciner eller ändra sin livsstil. 

Hittade det han sökt

På Friskis, den där sommaren när han köpte sommar-träningskortet, hittade han framförallt en träningsform som han verkligen brinner för: jympan. Jympan erbjuder rörelseglädje och bra musik. Det är enkelt, jympan behöver inte bokas, det är bara att dyka upp. Det passade Jörgen. 

Så hur gick det med hälsan? Utan att tänka på det hade Jörgen genomgått en förändring han själv först inte var medveten om. Vid ett tillfälle skulle han besöka en kompis i Stockholm. Kompisen skulle springa ett lopp men Jörgen tvekade om att vara med och lämnade det öppet. Han var ju ingen löpare och trodde sig inte klara av att springa på det sätt ett lopp innebär. De hade inte sett varandra på ett tag, och vännens första reaktion när han såg Jörgen var att han inte kände igen honom. Han såg ut som en helt ny person. Inte bara för viktnedgången, han hade en helt annan energi. Jörgen själv var omedveten om hur hans förändring yttrade sig på utsidan. Han hade ju bara varit så glad att ha hittat träningen, att han hade så roligt och mådde så fantastiskt bra.

När Jörgen valde att delta i loppet överraskade han både sig själv och kompisen. Han trodde ju inte att han skulle klara av att springa ett lopp, men det gjorde han, och han gjorde det utan problem. Han förvånade både sig själv och sin kompis. Jörgen beskriver också hur hans självkänsla steg då han insåg att han uppnått något positivt med sin träning. 

Rörelseglädje i fokus – inte viktnedgång

För Jörgen har träningen inte handlat om att gå ner i vikt eller att bli snygg. Det tror han också är hans framgångsrecept, att han haft roligt hela vägen och älskat varje träningspass. Han går på många pass på Friskis. Och tränar för att han tycker att det ger honom så mycket. När han inte tränat på några dagar känner han av det direkt. 

När Jörgen började att gå på pass stod han längst bak. Successivt placerade han sig längre och längre fram. Till slut stod han längst fram med ledaren. Så att bli ledare själv kändes naturligt. Och det gick snabbt, idag är det 1,5 år sedan Jörgen började träna på Friskis, och han har redan varit jympaledare ett tag. Jag uppfattar honom som en person som gillar att utmana sig och testa nya saker. På frågan om vad nästa utmaning är svarar han: ”Jag vill bli den bästa jympaledaren jag kan bli. Jag vill hela tiden förbättra mig och utmana mig i den rollen”.

När jag träffade Jörgen insåg jag att vi träffats förr. Jag gjorde ett reportage om hans kör och deras körledare för flera år sedan. Jag kikade på bilderna jag tog då, och det är stor skillnad. Jörgen har gått ner 12 kg. Men han är mycket noga med att poängtera att vikten inte varit central för honom. Det har inte heller varit viktigt att bli snyggare. Det här har varit en personlig inre resa från första dagen, och resan är inte slut än, den tar nog aldrig slut. Jörgen menar att om han fokuserat på vikt och att nå vissa mål som rör vikt och utseende, hade han aldrig hittat träningen på det vis som han gjort nu. 

Jörgens träningstips

  • Hitta träning du går igång på – jag fixar inte hemmaträning, att gå på dieter. Jag går igång på glädjen som gruppträning ger. Testa många olika träningsformer. Gå på pass, testa gymmet, hitta det just du tycker om.
  • Inga ursäkter – det låter ju fint att säga att du ska hitta din inre drivkraft, det kan vara svårt, men är viktigt. Det jag menar är att du måste hitta det som driver dig, det som får dig att hålla ut. Hitta det som gör att du inte hittar på en massa ursäkter. För en timmes träning några dagar i veckan hinner du med. 
  • Kolla inte vikten – släpp vikt och mål och krav. Ha roligt och hitta det du gillar. Vikten går upp och ner när man tränar, speciellt i början. Det är vätska och allt möjligt som påverkar. Vikten är missvisande. Släng vågen och se till att känna att du mår bra. 
  • Ge träningen tre månader (minst) – det tar en stund, men till sist blir du träningsberoende. Inte på ett dåligt sätt. Det jag menar är att du kommer känna i din kropp och sinne att du vill träna, att du bara måste för att du längtar så mycket. Jag upplevde att min kropp gick på sparlåga, som en segt ånglok. Det tog i alla fall tre månader innan det där ångloket gått från en seg start till att kraftfullt och målmedvetet susa fram i ett hållbart och stadigt tempo.
  • Träna ”ofta” – visst är det så mycket bättre att träna en dag i veckan än ingen dag. Men det är bra att träna några dagar i veckan. Det gör skillnad. Det gör det lättare att hålla i träningen, att komma igång och att bli stark och frisk.    

Snabba fakta om Jörgen

Snabba fakta om Jörgen:
Jörgen Persson
47 år
Dottern Ida 15 år, och hunden Leo. 
Bor på Frösön
Sjunger i kör

Vill du gå på Jörgen pass? Då är det tisdag 11.30 på Stadsdel Norr som gäller. Ett 45 minuters medljympa-pass.    

En reaktion till “Från otränad till Jympaledare på Friskis Östersund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s