Välj Yoga på Friskis & Svettis

Yoga på Friskis&Svettis

Min kompis Baha vill börja med yoga, självklart rekommenderade jag henne Friskis yoga. Så imorse var vi Kampsporthallen 06.40, iklädda mjuka kläder (jag körde på underställ), klev vi in i en värld av mjuka rörelser, brinnande ljus, mystisk musik och en väldigt skön stämning.

Så vad tyckte Baha om yoga?
” Såååå skööönt”, sa hon på sin klingande Norrköpingsdialekt.

Yoga för mig

För mig har yogan bidragit till ökad kroppskännedom. Minskad stress och en förmåga att hantera stress på ett helt annat sätt än tidigare. Jag har lärt mig att rikta mitt focus helt och hållet på en uppgift. Utan att gå in på detaljer så finns det ingen tvekan om att yoga (men även annan träning) bidragit till en markant ökad prestationsförmåga i såväl arbetsliv som träning. Dessutom har den bidragit till ökad självkänsla.

Som att få en massage inifrån.

Andningen har hjälpt mig mycket i stressade situationer. När jag precis börjat med yoga upptäckte jag att jag höll andan väldigt ofta under dagarna. När jag stressade på jobbet, glömde jag att andas. Jag drog upp axlarna, spände käkarna och höll andan.

Just det där med självkänsla hade jag läst många gånger innan jag började med yoga för några år sedan. Jag tyckte det lät lite väl flummigt och la verkligen ingen vikt vid det. Men faktiskt så stämmer det. Jag tror det handlar om att man i yogan blir väldigt lyhörd för kroppens signaler. För helt ärligt, hur ofta stannar vi upp och bara känner efter? Man blir medveten om sina tankar. Och under yogan går tankeverksamheten inte riktigt som den kan göra i den stressiga vardagen. Det är som att öppna en dörr till en mjukare, snällare och mer omtänksam värld. Bara det att du själv är den världen.

När jag stressade på jobbet, glömde jag att andas. Jag drog upp axlarna, spände käkarna och höll andan.

 

Varför yoga?

Varför ska man yoga kanske du undrar om du inte redan är fast i yogaträsket. För det är verkligen en sådan aktivitet som man blir fast i. Du känner direkt när du inte yogat på några dagar, kroppen blir stel och du börjar känna dig trött och spänd. Lite yoga och vips är du som en ny människa. Det är som att få en massage inifrån. Men du ska få några vetenskapligt bevisade effekter av yoga.

 1. Blodtrycket sänks
  Yoga är lugnande. Trycket på blodkärlen minskar och blodflödet till hjärtat ökar.
  Läs mer här » 
 2. Kronisk rygg- och nacksmärta
  Har du kronisk värk i rygg och/eller nacke? Studier har visat goda effekter av yoga.
  Läs mer här »
 3. Bättre koncentration och kognitiv förmåga
  Träna yoga 30 minuter 2 gånger i veckan och bli snabbare, få bättre koncentration och arbetsminne.
  Läs mer här »
  Läs mer här »

Yoga på Friskis Östersund

På Friskis & Svettis Östersund finns två yogapass, Yoga och Yoga energy 75. Man kan säga att Yoga är ett nybörjarpass och Yoga energy 75 är ett pass för den som har lite mer erfarenhet av Yoga.

Yoga – fysiskt lugn och meditativ
Friskis&Svettis yoga bygger på den klassiska Hahta-yogans grunder. Med klassiska och trygga yogaövningar (asanas) för andning, rörlighet, styrka och balans får du här en fysisk, lugn och meditativ yoga. En upplevelse där närvaro, ökad medvetenhet och stillhet infinner sig. Ett tillåtande pass, där prestationskraven uteblir. Du behöver inte ha tränat yoga innan. Yogamatta finns att låna men du får självklart ta med egen om du önskar. Åldersgräns 10 år. Platsbokning.
Källa: http://www.ostersund.friskissvettis.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s