Pasta pesto a´la Åre – vardagsräddaren

20161004_171717När jag bodde i Åre åt jag alltid den här rätten på en restaurang i byn. Jag åt den så mycket att jag, dock efter en del tjat och bearbetande, fick receptet av kocken. Jag vet inte under hur många år jag gjort den här rätten. Den kommer alltid tillbaka. Sinnessjukt god är den. Det går snabbt att laga. Den kan varieras. Och den kan dessutom förvandlas till en festligare rätt. Har jag ett sällskap där folk är gluten intoleranta och vegetarianer (händer rätt ofta hos oss) är det här en riktigt bra rätt att bjuda på.

 • 1 st grillad kyckling
 • 2 st tomater
 • Pasta till 4 personer
  Vanlig pasta eller någon rolig ”ny” variant. Mitt bästa alternativ när jag inte väljer vanlig pasta är kikärtspasta. Väljer jag vanlig pasta ska den vara med durumvete. Den färska pastan går bort. Det finns mycket godare torkad pasta)
 • 2 krukor basilika
  Testa att göra peston på ruccola istället
 • olivolja (1-2 dl)
 • nötter/frön
  Till vardags tar jag det som finns i skafferiet. Solroskärnor, valnötter, mandlar, ja allt möjligt. Annars är pinjenötter riktigt gott och lyxigt.
 • Parmesan
  Parmesan är klassisk i pesto. Men jag har gjort på västerbottenost och det blir också riktigt gott. 
 • 1-2 klyftor vitlök
 • salt och peppar
 1. Börja med peston. Den mår bra av att stå en liten stund i kylen innan den ska ätas. Mixa basilika, parmesan, vitlök, nötter, salt och peppar med en stavmixer. Peston ska vara lite rinnig men inte lös och flytande. Som en krämig pasta skulle jag säga. Var inte rädd att använda lite extra salt. Ställ i kylen.
 2. Koka pasta i mycket vatten och salt. Ca 1-2 minuter kortare tid än vad som är angivet på förpackningen. Följ stegen nedan under tiden. När pasta kokat klart sköljer du den snabbt i kallt vatten. Häll tillbaka den avrunna pastan i kastrullen och häll över all pesto. Salta lite extra och rör om.
 3. Dela tomaterna på mitten och stek dem i lite olivolja i en stekpanna. De ska få fin färg och bli mjuka. Stek dem först med snittytan neråt. Vänd tomaterna, och salta och peppra. Vill du gå ett steg längre tar du lite parmesan på tomaterna och låter det smälta ovanpå.
 4. Ska du göra rätten vid ett festligare tillfälle. Eller har du bara en massa härlig energi kvar på grund av all träning på Friskis&Svettis, kan du rosta pinjenötter i en torr panna. Servera dem som ett tillbehör eller strö dem över pastarätten om du tillämpar tallriksservering. Det är också gott att använda rostade pinjenötter i peston. Men det går utmärkt utan att rosta dem med.
 5.  Ibland delar jag kycklingen och ibland ställer jag fram den som den är på ett fat.
 6. Servera pestopastan med tillbehören och njut av världens(?) godaste pastarätt.Tips
 7. Vill du köra på den gröna linjen? Skippa kycklingen och servera fetaost och lite goda grönsaker till istället. Majs brukar ju barnen gilla. Varför inte grilla majskolvar och servera till.
 8. Tar du med lunchlåda till jobb eller skola? Blanda den överblivna pastan med sallad och de grönsaker du har i kylen. Det blir en grymt god pastasallad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s