Yoga – när hjärnan snurrar i takt med jordens centrifugalkraft

Hej vänner. Hoppas er träningshöst börjat bra. Själv ska jag på yoga idag klockan 18.00. Jag är vid det här laget en ganska van yogautövare. Mer om det senare. För Friskis&Svettis Östersund har två yogapass. Ett tuffare och ett som passar nybörjaren. Jag väljer att gå på det ”enklare” passet.

Vilar du?

Om jag frågar dig; vilar du? Vad svarar du då? Säger du nej tycker jag absolut att du ska gå på Yoga 55 på Friskis&Svettis Östersund. Vila behöver nödvändigtvis inte vara vertikalläge. Aktiv vila är inte att underskatta. Att verkligen vila som motvikt till vardagens stress och press (även det är en sund sådan) handlar för mig inte bara om att vara stilla. Det handlar faktiskt till största del om att tömma huvudet. Det är så jag samlar ny energi. Men det är inte helt lätt. Ofta är det med stolthet vi meddelar vår omgivning om hur stressade vi är. Hur mycket vi har på jobbet. Och hur många mejl vi svarar på efter arbetstid. Jag upplever att det inte riktigt är socialt accepterat att säga; nej jag gör ingenting, eller, jag tog en tupplur och så mediterade jag i 10 minuter. Även om trenden att ta hand om sig själv och vårda sitt inre visar sig vara på stark frammarsch. Dessutom krävs det övning att kunna ”tömma hjärnan”. Men det är väl värt det. Framförallt för oss som har en så kallad aphjärna. Där allt snurrar i takt med jordens centrifugalkraft.

Stressad av yoga

Om du nu tänker; jag blir bara stressad av yoga. Då ska du börja med det omedelbums. Och kom ihåg att ge det en chans. Gå några gånger. Friskis & Svettis Östersund yogapass är så att säga mycket neutrala. Tränarna är fantastiska. Ja ni hör ju att ni måste testa om ni inte redan gjort det.

Ingen prestationsångest

Ibland är det så härligt att inte behöva prestera. Det är ju inte så att man går på passet och inte gör något alls. Men här kan jag bara vila i känslan  att jag är så bra som jag är, jag duger. Jag är här för min egen skull och på mina villkor. Jag fokuserar på andningen och min egen kropp och de rörelser tränaren visar. Därför går jag på yoga 55. Jag är som sagt en hyfsat van yogautövare. Därför blir prestationen fysiskt för min del inte så stor. Jag får fokusera på mitt inre, jag behöver inte tänka så mycket. Jag kan bara vara. Det är helt underbart. Den som inte är van yoga kommer uppleva en större utmaning. Men verkligen alla kan gå på yoga 55.

Anledningar att yoga (enligt mig):

  • det är roligt!
  • du får tyst på ”aphjärnan” efter lite övning
  • du blir smidig
  • du har mer energi över i slutet av dagen
  • du blir lugnare och mer harmonisk
  • du kan bli av med gamla krämpor (inte nödvändigtvis, men jag blev av med smärtor i en höft vilket jag haft de senaste 10 åren)
  • är du en löpare är yoga din bästa vän för att undvika stelhet och skador

Vet ni att ni kan gå på yoga 55 varje vecka i Kampsporthallen, campus i höst? Förutom Intervall Flex som funnits där ett tag redan, kommer Power Hour att erbjudas på Kampsporthallen. 

Vi ses på Friskis!

 

En reaktion till “Yoga – när hjärnan snurrar i takt med jordens centrifugalkraft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s