Guddans himelska havrebullar

image

Jag har lovat att aldrig lägga upp ett recept på den här bloggen om det inte är något utöver det vanliga. Och det här brödet hör verkligen till kategorin något utöver det vanliga. God smak av havre, luftiga, goda och dessutom enkla att baka.

  • 1 1/2 dl havregryn
  • 2 1/2 dl vatten
  • 50 g smör (går bra me dolja, men bröden blir lite mer kompakta)
  • 2 1/2 dl havremjölk (vilken mjölk som helst går bra)
  • 1 paket jäst (50g)
  • 1/2 dl socker eller sirap
  • 1/2 tsk salt
  • ca 8-9 dl vetemjöl

Koka havregryn och vatten till en gröt. Smält smöret i gröten och häll på mjölken. Häll över i en bunke. Smula ner jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt socker/sirap  och till sist vetemjölet. Ta inte allt vetemjöl direkt. Degen ska vara fast men inte helt oklibbig. Täck bunken med plast och jäs i 30 minuter. Stjälp upp degen och dela i 16 bitar. Rulla till bollar och lägg på en plåt. Platta till dem lite lätt och nagga med en gaffel. Jäs ytterligare 30 minuter. Grädda i 230 grader varmluft (250 vanlig ugn) i ca 6-8 minuter. Låt svalna på galler. Täck inte över bröden med en duk när de svalnar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s