HIT 35 på Friskis&Svettis Östersund

Viktor HertzI måndags tog jag mod till mig och testade HIT 35. Jag har velat testa det här passet länge men inte vågat. ”Det här är vår tuffaste träning” står det på Friskis hemsida. Till slut tog jag mitt eget råd, slutade fundera så mycket och bara gick dit.

HIT är högintensiv träning vilket betyder att tempot är högt rakt igen. Uppvärmningen är i ett högt tempo och så fortsätter det. Vi körde Tabata och hinderbana/stationsövningar. Vi avslutade med en kort nedvarvning och stretch. Passet jag beskriver här är ett 35-minuterspass. HIT finns också som 60-minuterspass. Se Friskis&Svettis Östersunds schema här»

Det var tufft. Redan under uppvärmningen började jag fundera vad jag gett mig in på. Överlevnadsinstinkten kickade in; ”okej bara 35 minuter, jag borde överleva, det går alltid att maska, måste jag kräkas så vet jag vart närmsta toalett finns, och papperskorg..”, tänkte jag. Anette A hade passet. En sak jag reflekterade över var att hennes glädje verkligen smittade av sig och gjorde att det jobbiga kändes lättare att uthärda. Jag tror det här är ett pass som kan passa många. Övningarna är lätta att utföra. Du måste inte ha koordination som en dansare. Jag tror att min man som är okoordinerad och saknar taktkänsla skulle uppskatta det här passet. Det är inga krusiduller, det är bara att köra stenhårt. Som med de flesta pass går det att anpassa en aning efter form. Men det är ett högt tempo. Du rör dig snabbt mellan golv och tak, kravlar och hoppar. Jag skulle inte rekommendera den otränade att gå på det här passet.

Men roligt – ja det var det. På slutet var det stationer i två varv. Min grupp bestod av tre personer inklusive mig själv. Den ena intog bänkposition mot slutet. Vi var två tjejer kvar. När allt var över såg vi förstående på varandra och sa ”bra jobbat”. Som om vi överlevt något ingen annan kan förstå.

Min mening är inte att avskräcka er från att gå på HIT. Tränar du hyfsat regelbundet är det inga problem. Men tänk på att inte gå ut för hårt. De som inte orkade hela passet var de som körde 110% från första stund. Hushålla med energin är mitt bästa råd.

Imorgon tar jag med min goda vän, musikern och squashspelaren Anna Brandt för att se vad hon tycker om HIT. Ses vi i morgon på HIT 35?

Liknande pass (hög intensitet men lite lite ”snällare”) jag rekommenderar är: Intervall Flex och Power Hour»

HIT

Detta är vår tuffaste träning. HIT är ett pass med hög intensitet rakt igenom och där du känner igen moment både från klassisk fysträning till hårda intervallpass. Alla dina fysiska kvaliteter utmanas, med betoning på uthållighet inom styrka och kondition, spänst, explosivitet och snabbhet.

Tempot är högt och vissa övningar bygger på redskap som kettlebells, skivstänger, medicinbollar, hopphäckar. HIT är rejält tuff träning, men du tävlar mot dig själv och du har gruppen och ledaren som stöd. Du ska vara tränad, van att jobba med redskap och gilla att utmana dina gränser. Åldersgräns 13 år. Platsbokning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s