När resan verkligen är målet

bridge-19513_1920
När resan är målet är bloggens headline. Men den är inte tagen ur tomma intet. Det är inte en tom floskel, utan ett kraftfullt redskap, ett mantra eller kanske en vägvisare eller ledstjärna om du vill.

Alla människor har drömmar. Till och med du som tänker ”inte jag” när du läser det här. Ibland kan vi inte se skogen för alla träd. Det jag menar är att, ibland uppfylls våra drömmar utan att vi är medvetna om det. Jag älskar att skriva, att vara kreativ. Jag hade inga planer på att blogga för Friskis och Svettis, men så blev det och jag får möjligheten att med mina ord förmedla något jag brinner för och tycker är viktigt. När jag träffade min man pushade och motiverade han mig att börja fota. Foto har alltid varit en dröm att hålla på med. Men något höll mig tillbaka. Se där, två drömmar som gått i uppfyllelse.  Men jag förstod det långt efteråt. När resan redan var påbörjad.

Ibland glömmer vi bort att ha drömmar. Vi tar oss inte tid att reflektera över vad vi vill och behöver. Det finns en enda sak att göra åt det – bara gör det. Inget annat fungerar. Inga mirakelmetoder, inget du kan köpa. Det finns mitt framför dig om du bara vill och vågar.

När jag började träna på Friskis och Svettis Östersund, var jag en trött och sliten trebarnsmamma. Jag  hade ont i kroppen och var inte riktigt nöjd med mig själv. Jag som alltid varit aktiv hade hamnat i ”jag har inte tid, måste tänka på barnen” fällan. Idag tänker jag ”nu ska jag träna, för min egen och familjens skull”. Det svåraste hindret är det mentala. Vi har egentligen inga problem att ta oss en timme en gång i veckan (ja faktiskt, det räcker) för att träna, men vi skapar de mentala barriärerna i våra huvuden, med våra tankar.  Känner du igen dig? Gör så här:

  1. Identifiera problemet – ex. jag vill träna men kommer inte till skott
  2. Problemet är identifierat, du vet vad du vill och du har bestämt dig (i det här fallet träna på Friskis&Svettis). Kolla in schemat, bestäm en dag och ett pass och boka in i kalendern. Packa en väska med träningsskor och träningskläder. ( Jag har alltid min träningsväska redo, det förenklar vardagen massor att slippa leta träningsskor och rena strumpor när man skulle ha åkt för fem minuter sedan )
  3. Nu tänker du inte mer på det här. Det enda du gjort är att du bestämt dig. Minsta tanke på hur tråkigt, eller jobbigt det kan bli, om du inte passar in eller inte fattar något, all oro, alla negativa tankar lägger du i din mentala skräpkorg. Ni vet som mejlen som filtrerar all skräppost. Låt dem inte få fäste. Det du får släppa in är hur mycket du ser fram emot träningen, vad roligt det ska bli. Bara positiva tankar nu!
  4. När dagen är kommen är det bara för dig att åka och träna. Bara gör det.

Så här gjorde jag i början och det fungerade verkligen. Men det är just det här som beskriver att resan är målet. Vi vill något, vi drömmer och längtar. Men ofta är det rädslan att misslyckas som håller oss tillbaka. Men för varje resa vi påbörjar växer vi, vi får nya erfarenheter och insikter, vi lär känna nya människor och mår bättre på alla plan.

Tänk dig att du ska flyga till Australien. Du ska vara borta i en månad. Antingen kan du åka raka spåret dit, eller så kan du välja att göra flera spännande stopp längs vägen. Se nya platser, uppleva kulturer, hitta nya vänner, uppleva smaker och upptäcka nya saker som just du tycker om. Se makalöst vackra platser, solnedgångar och sådant du inte visste existerade. Vad väljer du?

2 reaktioner till “När resan verkligen är målet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s