Dans EarthStreet Friskis och Svettis Östersund

wpid-20150906_195730.jpg

Dans Earth Street är ett danspass med mycket influenser från Afrikansk- och Streetdans. Passet är en medelsvår koreografi och är likvärdigt med de tidigare danspassen på Friskis&Svettis Östersund. En nyhet är att ledarena får ett konceptpass där de kan ta hela eller delar av koreografin och musiken. Tove och Katrin har valt att ta delar av konceptet, framförallt de block som är ”Afrikainspirerade”.

I går kväll gick jag på Dance Earth Street. Tove ledde passet som hon och Katrin turas om att ha. Det är något frigörande i dansen. Det är enkelt att hänga med, bara att härma ledaren. Bli inte avskräckt om det känns lite klurigt i början. Ge det ett par tillfällen så sitter det, det är jag säker på. Tove är en sprudlande personlighet. Hon rör sig som ett rinnande vattenfall eller som trändens vajande lövkronor. Jag blir bara liiite avundsjuk. Det ser så enkelt och härligt ut. Jag undrar hur mycket hon skrattar inombords när hon ser oss motionärer tafatt rulla på höfterna och slänga med håret. Det kanske är därför hon alltid ser så glad ut när hon leder pass? Men det är en öppen och fördomsfri stämning. Här finns alla typer, duktiga motionärsdansare, de som testar dans för första gången, unga, äldre och så vidare. Det är mycket rytm i musiken, det är lätt att dras med. Rörelseglädje 2.0 skulle jag vilja kalla det. Danspasset är inte så fysiskt ansträngande. Det är inte som en söndagspromenad heller. Man får upp pulsen och självklart beror intensiteten på din egen insats. När jag kom igång med träningen var dansen den perfekta inkörsporten. Jag tänkte inte på att jag tränade, det var bara roligt. Och precis så beskriver Tove själv dansen som träningsform. Nu för tiden går jag på dans för att det är roligt, det ger energi och jag får släppa loss och gå utanför min komfortzon på ett sätt jag annars inte får möjlighet till.

Jag har tidigare kritiserat danspassen för att aldrig förändras och förnyas. Eftersom jag är ensam om att blogga här ville jag ge Tove och Katrin en chans att bemöta det. Tove förklarar att det tidsmässigt inte funnit utrymme att göra några ändringar. Även om de själva önskat det. Hon förklarar att hon och Katrin är medvetna om önskemålet och att de tar det till sig. Jag ska erkänna att när jag pratade med Tove igår kväll, gick det upp för mig för första gången vilket jobb, tid och energi alla friskisledare lägger ner i föreningen. Dessutom helt på ideell basis. Jag känner att det måste få ett helt eget inlägg. Så håll utkik på bloggen framöver. Det är helt klart att Tove älskar dansen och att få leda och lära ut. Vill du veta mer om Tove så kommer en kort intervju under ”har du träffat” inom kort.   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s