Världens godaste filmjölksbröd

image

image

Jag lovar att aldrig lägga ut ett recept på den här bloggen om det inte är något alldeles extra. Det här brödet är något utöver det vanliga. Bakas enkelt i långpanna och behöver inte jäsa.

Det här brödet blev vi bjudna på när det var föräldrafika på dagis för några år sedan. Sedan dess har det varit en familjefavorit. Jag tappade bort receptet under en tid och kunde inte hitta det varken på nätet eller när jag frågade runt. En dag hittade min man en bild han tagit på receptet under föräldrafikat. Lyckan var total! Jag kan tänka mig att det skulle vara gott att byta en del av sirapen mot messmör.

Det här brödet är ganska sött. Vansinnigt gott och väldigt enkelt att göra. Ibland tar jag mer vete och mindre råg. Oftast hoppar jag över lingonsylten.

16 dl rågsikt eller rågmjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 tsk bikarbonat
4 dl mörk sirap (gärna brödsirap)
1 liter fil

Sätt ugnen på 80 (100 grader vanlig ugn) grader varmluft. Blanda alla torra ingredienser. Sedan fil och sirap. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i 45 min i nedre delen av ugnen. Höj temperaturen till 150 grader (175 grader vanlig ugn) varmluft och grädda i ytterligare 30 min. Låt svalna på galler. Skär i rutor.

2 reaktioner till “Världens godaste filmjölksbröd

  1. Hej
    Tackar för tips på brödet!
    Du nämner att du brukar utesluta lingonsylt, men om man väljer att ha detta hur mycket tar jag då?
    Tack på förhand Carina

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s